Jinak2 merpAti, Bila didekati pasti terbang pergi.. Nasib si merpAti purple

Tuesday, November 23, 2010

Burger?? Begedil lah..

Hari nie aku nak wat begedil. wat is it actually?? erm.. kueh kowt.. haha well rite now tak stat agy. Jap agy kowt, 1st yg diperlukan kentang (bahan yg crucial), then kne ade bawang and so on.. cook2 and ciap.. aku crik la jgk resepi nye hehe
nie contoh dr kak raidah

Bahan-bahan:

500 gm kentang
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 /2 cawan bawang goreng
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang daun sup ~ di mayam halus
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.

Cara penyediaan:
1. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.
2. Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).
3. Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.
4. Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.
5. Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.


aku nak wat yg nie.. simple ckit, bru nak try. Kalo sedap ley r wat slalo.
yang nie agy ssh.. dr saji online



Begedil Ketam Panggang




PDF Print E-mail
Begedil Ketam Panggang
BAHAN-BAHAN:
500 gm isi ketam
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
Tepung gandum secukupnya
1 biji telur

BAHAN HIRIS:
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
Setangkai daun ketumbar
3 helai daun limau purut

CARA MENYEDIAKAN:
1. Campurkan bahan-bahan hiris, lada hitam dan jus limau nipis dan gaul hingga rata.
2. Masukkan isi ketam dan sadurkan dengan tepung gandum dan dicelup dengan telur.
3. Akhir sekali dipanggang hingga masak.
4. Sesuai dimakan dengan sos Thai.

Tak saba nye.. k korg try r.. pepandai la nak alter k

No comments:

Post a Comment

Any comment guys?